[爆料] 俾人赶出家门,仲话我唔尊重老人家,真系无语!

鲜花

中鱼

俗话讲的:家丑不可外扬,就是本着哩个理念,一直都无同其他人讲自己屋企发生的任何事。哩次真系忍得好辛苦,所以真系好想大家帮我评评理,睇下我自己系米做得唔够好!
事情:我2012年嫁俾我老公,老公仲有一个大佬,老公的屋企经济状况虽然系村来讲算是数一数二的(比较富裕)。但是我家公家婆的人缘对于我个人来睇是人缘差的葛种吧,做人比较小气。小小事就发火稳人地左领右舍的人去吵,所以隔离屋的人都唔点样睬距两老。今年5月中,就是因为一条锁匙的事,竟然将我赶出家门。我一家三口(我、老公、仔仔)一直同家公家婆系村屋食住。因为2011年的时候,家公系乐平某小区买佐一间百几方三房两厅的套间。为佐有个照应,我家公将同栋楼下的一间房俾佐18万几的首付我老公大佬自己去供(因为当时我老公大佬生意算是做得风生水起吧,三水地区有9家分店,南海有一间厂,所以每月供葛2千蚊根本就唔成问题)。当时我同我老公未结婚,所以我家公就无俾钱我老公去供楼,将自己买落的套间分一间房俾我地,距地两老住主人房,二房大仔住,最细的客房是我一家三口住,因为我地住的房只可以放到一张1.2米的上下床,我家婆叫我地屈就下,我同我仔训下层,我老公训上层。当时未结婚的时候,两老点安排,我都觉得可以接受的(但是我就唔明点解当时我家公同我地讲,下面套间是俾首付大佬自己供的,点解距老人家自己买落的另一间套间仲要分多一间房俾距大仔?我虽然口无讲出来,但是就感觉距老人家偏心佐D囖,)。后来仔仔越来越大了,我觉得新屋的床太细,一家三口训有D逼,所以就干脆翻村屋住了,虽然村屋是旧佐D,但是都算干净吧,起码我地的床是1.8米的大床,所以一家三口训是比较宽敞D的。新屋(乐平的套间)我同我老公、大伯两公婆(我老公大佬、大嫂)都各自有一套锁匙的。5月份的时候,我霖住好天就翻去新屋攞D被铺洗下,然后攞翻去村屋间房用啦。毕竟大半年无去过新屋住了,再唔洗下都怕局出虫了。翻到门口,用锁匙点开都打唔开门,我打电话问我家公乜野回事?距话我老公大佬搬佐入去住,已经有半年了,换佐新锁。晚上翻去的时候,我家公食饭的时候,仲好声好气话问大佬攞新锁匙配翻两条俾我同我老公的。点知第二日我落班翻到屋企,门都未踏入半步,我家公就好火甘同讲:我限你一个月时间搬出我屋企,你太小气了。入唔到门就入唔到,问乜野问,几时到你过问我屋企的事?我当时整个人都懵佐,正系度懵紧的时候我家公家婆两个一齐轰炸我:新屋是写我名的,你理得我俾晒大佬住,几时到你去过问啊?然后我家婆就自己讲:我就是唔想俾你知道大佬破佐产,离佐婚,卖佐房,无房住搬去我地新屋住。我过问距D乜野了?就问锁匙点解开唔到门一句话,结果就俾人闹一餐。我老公是葛种唔点出声的人来的,对距爸妈千依百顺葛种,可以算是半个妈宝男吧。距当时都睇唔过眼,就答佐距爸一句:哩个是好小的事接,阿S(我名缩写)都是问点解开唔到门接,又无问其他。发甘大火做乜野?家公可能霖住我老公博距话,就更加嬲了,直接重复几次“限你一个月内搬出家门”我当时觉得距好无人情味,二话不说就搬佐出去。老公都算好的,见距爸赶我两母子出家门,距霖都无霖跟我地一齐搬佐出去。之后发生的事省略N字。直至今日,我开车上班的时候,见到我家公家婆,我无叫距地,因为从距地赶我出家门的葛一刻,我就当距地从来无系我生活中出现过一样,比陌生人仲陌生葛种。跟后有一个阿姨(同我老公同村的)问我点解唔同距地打招呼?哩个系最基本的尊重。尊重?阿姨竟然系我面前同我讲“尊重”2字?我都觉得可笑。赶走我前的一个星期,我家婆因病系佛山市一住院一个星期的时候,系边个帮距办的住院?边个帮距攞换洗的衫裤从佛山、乐平两边跑甘样照顾距的?系我,系我哩个做新抱一脚踢跟距住院的事的(因为老公请唔到假,所以系我自己申请年假带老人家去医院检查、办入院的),距都有大仔啊,点解大仔问距地攞钱的时候就识得企出来摊开手问攞钱?自己阿妈住院,米话指意距去医院睇下,连个电话都无(哩个是我家公自己亲自同我地讲的)。赶我走的时候,仲讲佐一D比较伤人心的话“将来老佐都是指意距地大仔,指意我老公同我“shi”都无得食”。大家话,一个人点嬲都唔应该讲哩D说话来伤害屋企人吧?所以我感觉距地根本就无当过我系距地新抱,宜家哩个阿姨竟然话我唔同距地打招呼是唔尊重距地?我真系唔知要讲乜野好喇,如果大家系我,你地会点做?

鲜花

银鱼

从小到大妈妈就教导我:不要入有两兄弟的门口,以后很受气的…
回复 支持 54 反对 0

鲜花

铜鱼

我竟然看完了
回复 支持 39 反对 0

鲜花

中鱼

条野大太郎 发表于 2019-11-8 15:13
其实很简单
你一家三口应该一开始就买楼搬出去自己住,完全独立,包括经济独立各方面。使睇人面色嚒? 最多 ...

同住6年了,一直都是同家公家婆住的,当时就是经济不允许,加上我仔仲细,要用钱的地方好多,养仔食用都是靠我地两公婆自己手把手打工先可以维持到,今年个仔读小学了,学费方面无甘紧张,所以距地赶我走,我就搬佐出去住了,虽然宜家只是租房,但是只要老公对自己好,个仔听话,辛苦D同距一齐挨觉得值得。宜家靠我地两公婆打工,终于挨出一台车了。我相信以后会更好的
回复 支持 19 反对 0

鲜花

铜鱼

其实很简单
你一家三口应该一开始就买楼搬出去自己住,完全独立,包括经济独立各方面。使睇人面色嚒? 最多偶然翻去同老人食餐饭。
但你无甘做可能因为经济问题
再讲,单凭你一面之词好难信你。
可能你对家公家婆恶死烂登尖酸刻薄好吃懒做,所以忍无可忍扫你出门
估的,别怪
回复 支持 12 反对 0

鲜花

银鱼

清官难断家务事,无办法嘎,入得哩个门口就要忍,忍不到就自己买楼搬出去,一个都不用睇佢地,
回复 支持 12 反对 0

鲜花

中鱼

第一,你值得开心噶其实是你嫁对人,虽然你老公父母可能在你心里做得不好,但是起码你老公心是向你的
第二,你这样的情况,如果经济情况许可,还是自己买个房好,租间屋好,都相对独立好滴。
第三,至于你刚才所说的,如果只是问一句点解开不了门就引发这样大的事情,中间是不是有什么省略了,或者是有些误会,这个旁观者不得而知。
回复 支持 8 反对 0

鲜花

铜鱼

我居然也看完了!em……我的意见就是结婚了千万不能和长辈住一起
回复 支持 8 反对 0

鲜花

中鱼

我无睇完,但系重点有滴知知地!系我呢,我睇我老公,如果我老公唔企系我呢边,我就唔谂其他,马上同佢办离婚。大家都系有啊妈生噶,大家都系第一次做人,点解我要甘委屈。如果我老公帮实我,我地就几仔乸搬出去自己生活,租屋好咩都好,我唔受呢滴气。
回复 支持 7 反对 0

冚家人得间村屋
同埋一间百几方嘅商品房系乐平

仲要系村属于数一数二比较富裕
系西南街求其执个都两三间屋系西南
去你村做超级富豪

你家公,你老公,你大伯
几个男人都系得两间屋
你旨意佢地
真系屎都走得食

回复 支持 6 反对 0

鲜花

铜鱼

结左婚生埋仔仲要你地几仔乸训碌架床,哩种家公家婆好极都有限啦

鲜花

铜鱼

有啲农村乡下佬老野真系好死盲黑的,搬出来了就好,日久见人心,始终会知你的好!

鲜花

铜鱼

伦理伦常争家产案
回复 支持 2 反对 0

鲜花

铜鱼

我是你也会这样视而不见擦肩而过
回复 支持 4 反对 0

鲜花

大鱼

有咩问题。你作为新抱而已。人家家事关你咩事。你老公都好似只鹌鹑一样唔出声。你出声摆明系博闹
回复 支持 3 反对 0

回复 支持 4 反对 0

发表回复